Over een periode van zes schooljaren – van 1962 tot 1968 – hebben leerlingen van de hogere klassen van het Rijnlands Lyceum te Oegstgeest een film gemaakt over hun school, begeleid door de Haagse cineast en filmdocent Nico Crama. Het uitgangspunt was de leerlingen zelf een film te laten maken over de bouw van hun nieuwe school. De film begint met het schoolleven in de barakken waarin de school tijdelijk was gevestigd en eindigt bij de opening op 19 december 1968 van het nieuwe schoolgebouw, ontworpen door architect Rutger Bleeker (1920-2016).

De school was gelukkig nog in het bezit van de originele film. Op verzoek van Nico Crama hebben we deze onlangs overhandigd aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Zij hebben de film opnieuw voor ons gedigitaliseerd. Deze sterk verbeterde nieuwe versie wordt tijdens de reünie in de aula vertoond en is ook te zien op ROStalgia. Mis het niet: het geeft een prachtig sfeerbeeld uit de jaren 60!

Wie destijds als oud-leerling heeft meegewerkt aan deze film of filmles heeft gehad van Nico Crama moet hem zeker even opzoeken tijdens de reünie op 11 juni. Hij is aanwezig!
Meer informatie over Nico Crama is te vinden bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.