Donderdag 21 april 2016 vond bij het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (bkkc) in Tilburg de jaarlijkse E. du Perronavond plaats.
Dit jaar ontving Ilja Leonard Pfeijffer uit handen van de Tilburgse wethouder van cultuur, Marcelle Hendrickx de E. du Perronprijs.

Marcelle Hendrickx, oud-leerlinge van het RLO, heeft in 1985 examen gedaan. Marcelle sprak daarbij ook over de betekenis die haar oud-docent Nederlands, Kees van Velzen (ruim 30 jaar geleden!), voor haar had.


Citaat uit haar speech:

“Voor elke leerling had Van Velzen een persoonlijke lijstje boeken samengesteld van Nederlandse meesterwerken. ‘Speciaal voor jou’. Waarom? Geen idee. Maar we lazen ons suf. De hele klas. Iedereen. We lazen en gingen met elkaar in gesprek. Discussie. Vuur. Gif en tegengif. En van Velzen moedigde ons aan om ons te positioneren. Wat vonden we ervan? Waar stonden we? Wat voelden we? Wat zouden we anders doen? Het was moeilijk, het lukte niet altijd, ik vond DuPerron’s ‘Het land van de herkomst’ een moeilijk, ingewikkeld boek, maar mijn leraar daagde me uit om mijn eigen positie te bepalen. Om voor mijn eigen herkomst, mijn eigen toekomst op te komen. ‘Wat vond je ervan? Wat zou je anders doen?’, vroeg hij steeds.”
Wil je de gehele speech van Marcelle Hendrickx lezen, dan kan dat hier