Afgelopen dinsdag namen we afscheid van onze collega’s die met pensioen gaan. Ineke van der Sar, Coby van Tongeren, Marc Steenvoorden, Madeleine Allais, Madeleine de Vetten en Desa van der Lugt.

Coby van Tongeren 40 jaar Rijnlands

Coby verzorgt voor onze leerlingen en collega’s de broodjes en heeft graag een onderonsje met ze. Ze houden van Coby en niet voor niets staat er vaak een lange rij bij het buffet. Maar ook collega’s komen graag bij haar langs. Wie heeft er niet haar broodje tonijn geproefd?! Ze heeft grote zorg voor de school. ’s Ochtends al rond 7.00 uur is ze in school; druk bezig met de voorbereidingen van haar buffet. Bij onheil rond het gebouw na schooltijd staat zij paraat; dag en nacht. Ze stuurt de schoonmaakdienst aan en zorgt ervoor dat onze school blinkt voor de open dag. Ja, ze is echt dag en nacht voor de school bezig. En nu gaat ze het Rijnlands loslaten, haar “schatjes” loslaten en ons loslaten. Samen met haar Cor genieten van haar verdiende pensioen.

Ineke van der Sar 31 jaar Rijnlands

Ineke is docente geschiedenis, was afdelingsleider 3/4vwo en sinds 2008 is zij decaan vwo. Geen vwo-leerling verlaat de school zonder een gesprek met Ineke! Zij begeleidt hen immers bij de studie- en beroepskeuze. Hoe ziet ons gebouw eruit zonder de kordate verschijning van Ineke? Wat zijn de pauzes zonder haar hartelijkheid? Waar moet het naar toe met onze vergaderingen zonder Inekes kritische en betrokken bijdrage, zonder haar inzet voor Aktie Paardenkracht en gezag in de sectie geschiedenis? Wij zonder Ineke, het is gewoon niet voor te stellen. Toch zullen we eraan moeten geloven.

Desa van der Lugt 28 jaar Rijnlands

Al die jaren heeft ze in haar eentje een sectie vertegenwoordigd: Theory of Knowledge. Desa is een beleefde, bescheiden en hardwerkende vrouw. Zeer begaan met haar leerlingen. Een stille kracht. Als je het voorrecht hebt met haar in gesprek te zijn geweest, dan weet je dat zij een warme persoonlijkheid is. Aandacht voor een ander en altijd “Hoe gaat het met je?” Iemand die liever op de achtergrond blijft en waarschijnlijk nu al tegen het afscheidsmoment opziet. Ze laat het Rijnlands moeilijk los. Toch verheugt ze zich ook op haar pensioen om samen met haar man te zijn en om ontspanning en tijd te hebben voor een goed boek, beginnend met “Het Bureau” van Voskuil.

Marc Steenvoorden 24 jaar Rijnlands

Jarenlang speelde hij in een band en was hij een ware Herman Brood. Zijn outfit was er zelfs op aangepast. Ook op school heeft hij ons laten meegenieten van zijn zangtalent. En niet alleen dat, als actief lid van de sociale commissie heeft hij zich voor ons wel en wee ingezet. Als docent zeer begaan met zijn vak. Een ware autodidact met een groot hart voor zijn vak techniek. Hij heeft zelfs een bioscoop gemaakt in zijn lokaal, alwaar hij de leerlingen een visuele instructie gaf. Hij schreef zijn eigen digitale methode. Maar nu hij officieel zijn bevoegdheid heeft, gaat hij vervroegd met pensioen. Wellicht aan het nadenken gezet door zijn Madeleine, maar hij heeft ook genoeg plannen.

Madeleine de Vetten 19 jaar Rijnlands

Hart op de tong, goedgekleed, bevlogen docent Nederlands, toegewijde oma, fervent lezer en sporter, maar vooral een echt ‘mensen-mens’ die voor iedereen klaarstaat, van kleinkind tot leerling en collega. Jullie denken bij deze omschrijving toch zeker meteen aan Madeleine de Vetten? Alles met een volle 100% inzet als docent voor haar leerlingen in de klas en als lid van de sociale commissie voor haar collega’s, maar ook gewoon als meelevend Rijnlander die zo graag een kaartje stuurt als ze weet dat je het nodig hebt. Na haar jarenlange inzet gaat ook zij eind dit schooljaar met pensioen.

Madeleine Allais 7 jaar Rijnlands

Ze was al een 60er toen ze de sectie Duits kwam versterken, maar al snel bleek dat ze in haar hart, gedrag, opinies, energie etc. misschien wel de jongste van de sectie is. Wat een power heeft die vrouw! Die werkt gewoon door tot haar 77ste 😉. Toch kwam dit jaar de verrassende mededeling dat het genoeg is. Na zoveel jaren onderwijs gaat Madeleine met pensioen. Ook haar v6 mentorgroep kan het nauwelijks geloven; mevrouw Allais die stopt … onvoorstelbaar en onverteerbaar. Wat gaat deze emsige Ameise met al die vrije tijd doen? Onder andere: fietsen door Europa, lekker koken, vriendinnen in Duitsland bezoeken, handwerken, genieten van haar rust en héél veel breien.